ZwangerFit®

ZwangerfitWaarom ZwangerFit®?

Op maat

ZwangerFit® is voor iedereen, wel of niet sportief! Er wordt geoefend op basis van individuele belastbaarheid ongeacht de zwangerschapsduur.

Voor wie?

  • De zwangere vrouw die gewend is om te sporten. Je weet hoe het voelt om fit te zijn en lekker in je vel te zitten. Juist voor deze groep is het belangrijk om door te gaan met bewegen tijdens de zwangerschap.
  • De zwangere vrouw die niet gewend is om te sporten. Tijdens de zwangerschap wordt een extra beroep gedaan op je spieren. Er verandert veel in je lichaam en het is belangrijk om fit aan de bevalling te beginnen.
  • De zwangere vrouw die al klachten heeft of risico loopt om klachten te ontwikkelen. Veel klachten kun je voorkomen door de juiste adviezen en oefeningen.

Oefenen met elkaar

Vanaf de 16e week van de zwangerschap tot aan de bevalling kan iedere vrouw meedoen aan ZwangerFit®. Vier tot zes weken na de geboorte van de baby kan weer worden deelgenomen aan de lessen. Indien gewenst tot negen maanden na de bevalling.

Actieve lessen en theorielessen

De actieve lessen hebben een vaste opbouw. Een warming-up op muziek, een kerndeel en een cooling down.

Tijdens de zwangerschap en met name in het laatste deel, kun je wat minder belastbaar zijn. Specifieke aandachtspunten tijdens deze periode zijn je bekkenbodem en oefeningen ter versterking van been-, bil- en dwarse buikspieren. Deze spieren heb je nodig in het dagelijks leven bij het opstaan, gaan zitten, omdraaien in bed en trap lopen.

Bij de cooling-down is er aandacht voor ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Deze zijn belangrijk om goed te kunnen bevallen.

In de theorielessen wordt uitleg gegeven over zwanger zijn, bevallen en de periode daarna. Onderwerpen zoals lichamelijke en emotionele veranderingen tijdens en na de zwangerschap, de functie van de bekkenbodem, de bevalling, het kraambed en de ontwikkeling van je baby komen aan de orde. Partners zijn welkom tijdens de theorielessen.

Net na de bevalling is het van belang om eerst je rust te nemen, zodat je lichaam goed kan herstellen. De bekkenbodem is dan minder belastbaar. Nadruk in deze periode ligt hierbij op herstel van fitheid en spierkracht, voorkomen of verminderen van bekken(bodem)klachten en herstel van een goede stabiliteit rond lage rug en bekken.

Fit zijn en blijven

ZwangerFit® is een actieve vorm van zwangerschapsbegeleiding waarbij de nadruk ligt op fit zijn en blijven, met specifieke aandacht voor preventie en verminderen van bekken(bodem)klachten, zoals urineverlies of bekkenpijn.

Intake

ZwangerFit® start met een intake. Zo kan worden bepaald wat jouw behoeften en verwachtingen zijn en of deze aansluiten bij de lesinhoud. Tevens wordt bepaald of er medische redenen zijn om toch af te zien van deelname.

Kortom veel redenen om eens te informeren waar je ZwangerFit® bij jou in de buurt kunt volgen.

Je kunt je telefonisch of via de website van de volgende COFYS praktijken aanmelden:

Enschede-Oost
www.fyon.nl Tel: (053) 7000000
Monique van de Straat, bekkenfysiotherapeut en ZwangerFit®-docent
Karen Koekkoek, ZwangerFit®-docent

Enschede-Zuid
www.fysiotherapiewesselerbrink.nl (053)4780470
Ans Mulder, bekkenfysiotherapeut en ZwangerFit®-docent
Linda Collet, ZwangerFit®-docent

Enschede-Centrum
www.fysio-enschede.nl Tel: (053) 4300722
Rikie Beekmans, bekkenfysiotherapeut en ZwangerFit®-docent

Enschede-West
www.fyon.nl , locatie Stadsveld, Tel(053) 4313219
Pien Lever, bekkenfysiotherapeut en ZwangerFit®-docent
Karlijn Klomp, ZwangerFit®-docent

Enschede-Noord
www.fitclinic.nl Tel: (053) 4366766
Judith Spijker-Nijland, bekkenfysiotherapeut en ZwangerFit®-docent